Mlčící dav

Podle psychologů jsou dvě třetiny občanů rozumu mdlého. Píšou hrubky, zvládnou jen základy matematiky a když už čtou, tak raději bulvár než programy prezidentských kandidátů. Dnes a zítra vyrazí k volbám a zase je rozhodnou.

Ač nepříliš vzdělaní, jsou elementárně moudří. K rozumnému rozhodnutí jim postačí letmý pohled do tváří, stručná zpráva o soukromém životě kandidátů a pár jimi pronesených vět. 

Stejně "po selsku", v klidu a tichosti, porovnávali za socialismu  fráze komunistických papalášů velebící socialismus s každodenní realitou. S frontami, ve kterých si museli "vybojovat" nákupy. Před každým víkendem stáli na maso, občas na máslo, dámské vložky, toaletní papír, prací prášky, kakao, čočku, v času vánoc na jižní ovoce a párkrát za život na motorku, auto, cihly, tašky, okenní rámy, cement, vanu, fitinky...

Každý "frontový" zážitek představoval kapku do číše trpělivosti. Proklamovaná "svoboda" oplocená ostnatým drátem spolu s "demokratickými" volbami byly o něco větší kápí. Kapky pomalu, ale jistě plnily objemnou číši trpělivosti.

Mlčící dav nemá potřebu okázale a hlučně se producírovat po Václaváku. Jakmile však vycítil, že nastal čas změny, opakovaně zaplnil Václavák a později i Letnou. Přinutil nenáviděného "vladaře" pustit otěže a jen se to stalo, jako vyřáděná Etna se znovu vrátil do tradiční podoby.

Netrvalo dlouho a byl zase svědkem odpudivého dění, ke kterému tentokrát nevědomky a v dobré víře pomohl. Do vyprázdněné číše trpělivosti začaly znovu padat kapky nelibosti. Vytunelovaná kuponovka, Diag Human, Rumová aféra, Mrtvé duše sponzorů ODS, prohraná arbitráž s CME, Aféra Český dům, CASA, Pandury, nákupy počítačů do škol, Opencard, DP Města Prahy, nazvučení českého předsednictví, Futurum Aurum, fígl s jednokorunovými dluhopisy, krachující IPB, Podnikatelská banka, AB banka, Agrobanka, Banka Bohemia, Banka Haná, Skala, Coop banka, Česká banka, Ekoagrobanka, Agrobanka Plzeň, Moravia banka, Pragobanka, První slezská banka, Realit banka, Union banka, Universal banka, IPB a Nomura, Metropolitní spořitelní družstvo, WPB, První pražská družstevní záložna, Českomoravská družstevní spořitelna, Včela, Východočeská družstevní záložna, Družstevní záložna, Družstevní stavební záložna, Živnostenská spořitelní, Úvěrní družstvo, Rodinná záložna, Spořitelní a úvěrové družstvo....  Kapka po kapce, miliardy k miliardám a navrch rovnou štamprle v podobě téměř biliónové škody za FVE,

Dvacet let trvalo než číše přetekla a dav znovu odhodil masku apatie. K výprasku lumpů se mu náramně hodilo právě vzniklé hnutí ANO. V prvních volbách s ním jen pohrozil, ale když si tradiční pataje nedaly říct a dál si vedly svou, v těch loňských už s plnou silou udeřil. 

Dnes a zítra má mlčící dav podruhé příležitost zvolit hlavu státu. První dva prezidenti Česka byli voleni nepřímo. Do paměti mlčícího davu se V. Havel neblaze zapsal hned krátce po svém zvolení zpackanou amnestií. Propustil 23 tisíc vězňů a mezi nimi i zrůdy. Např. vrah Jozef Slovák během nečekané svobody zabil další čtyři oběti. Omilostnil i Z. Růžičku, odsouzeného za dvojnásobnou vraždu, který dva roky po propuštění vyfásnul 17 let za vydírání. Dal milost Šimůnkovi, který při zaviněné autonehodě způsobil smrt tří lidí. Podpořil bombardování Jugoslávie, které nazval humanitární. Omlouval americkou invazi do Iráku. Bez ohledu na ekonomické dopady, opakovaně zval ke státní návštěvě dalajlámu. Všechny vyzýval k všeobjímající lásce a sám po skonu manželky truchlil až překvapivě krátce. Ačkoliv je médii a Západem málem řazen mezi svaté, kolegové z disentu o něm šíří informace opačné. Na internetu se dají najít o V. Havlovi  těžko uvěřitelné zvěsti, které tam třeba na adrese "www.pravdaozrude.cz/?page_id=19014"  píše disident Jiří Wolf, který V. Havla důvěrně znal. 

Kvůli podezřelé amnestii na samý závěr pobytu na Hradě,  neušel znelíbení ani druhý prezident Václav Klaus.

Není divu, že po takových předchůdcích Miloš Zeman v očích mlčícího davu doslova září. Amnestiemi a milostmi dav nedráždil. Eventuální alkoholismus či silné kuřáctví jeho příznivcům nevadí. Pokud je mu Miloš Zeman předhazován v nafukovacím člunu, jak šnečím tempem popojíždí po hladině rybníku, pokládají ho o to víc za svého. Dokonce i nedůstojnou hradní lekci s holí přijal mlčící dav příznivě. 

Většině se zamlouvá i Zemanův postoj k panu Babišovi. Sympaticky působí i kladný vztah k Rusku a Číně a nevadí ani Zemanovy sympatie k prezidentu USA D. Trumpovi. Jeho fanouškům se líbí nebojácná kritika EU, hájení svébytnosti Česka a odmítání migrantů. 

Mlčící dav tentokrát nemá důvod "chladit si žáhu" a tak může Miloš Zeman počítat s  jeho podporou. Zda to postačí ke zvolení už v prvním, nebo bude třeba i kolo druhé, je těžké předjímat. 

.

 

Autor: Štěpán Bicera | pátek 12.1.2018 11:01 | karma článku: 41,86 | přečteno: 3722x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko K 19 Přijde hic

23.4.2022 v 12:00 | Karma: 3,11

Štěpán Bicera

Selské baroko K18 Špitál

20.1.2022 v 13:38 | Karma: 0

Štěpán Bicera

Selské baroko K 17 New Deal

2.12.2021 v 11:13 | Karma: 3,60

Štěpán Bicera

Selské baroko K 8 Srnec

4.2.2020 v 12:55 | Karma: 0

Štěpán Bicera

Selské baroko K6 Na číhané

27.5.2019 v 6:30 | Karma: 4,18

Štěpán Bicera

Selské baroko K4 Konference

4.9.2018 v 11:40 | Karma: 3,87

Štěpán Bicera

Selské baroko K3 Čurítko

30.8.2018 v 12:37 | Karma: 0
  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik