Gong. Direkt. Spodní hák. K.O.

24. 01. 2018 11:53:03
Včera to Jiří Drahoš na jevišti pořádně schytal. Lídři fanklubu v první řaděseděli po celou debatu jako zařezaní. První úder pana prezidenta, v závěru šikovně přetočený ve vtip, jakoby předznamenal celou více než hodinovou debatu.

Jen co debatu pan Voříšek odpískal, Miloš Zeman připomenul J. Drahošovi, že ač on na něj v jeho nepřítomnosti neustále útočil, on sám se o něm nikdy nezmiňoval. Žertem pak dodal, že se pan Jiří Drahoš asi stává jeho fanouškem a doporučil mu, aby to dal patřičně najevo při víkendových volbách. Hák, po kterém zůstal pan Jiří Drahoš až do konce grogy, na sebe nenechal dlouho čekat. Abych se vyhnul napadání ze strany příznivců pana Drahoše z překrucování, zveřejním tuto část debaty v závěru blogu v doslovném přepisu.

Pan Drahoš seděl po celou debatu ve strnulé poloze na samém okraji sedáku křesla. S křečovitou grimasou, která měla vypadat jako úsměv, připomínal študáka na potítku před zkouškou dospělosti. Zdálo se, že se mu od poradců našprtané odpovědi v napjaté atmosféře napůl vykouřily a ze zbytku se vytvořil jakýsi mišmaš.

Pokud se mu přece jenom podařilo jakž takž uspořádanou odpověď sesmolit, reagovalo na ní jeho publikum stejně, jako se v televizních sitkomech podmalovává nevtipná scéna nahraným smíchem. Po ukončení výstupu se pan J. Drahoš vždy zatvářil tak šťastně a ulehčeně, až mi svým výrazem pokaždé připomenul herce Bronislava Poloczka v Černých baronech, po výroku: "Soudruhu generále, byl to křižník Potěmkin a na jeho počest byly v celém Sovětském svazu zakládány Potěmkinovy vesnice."

Po celou debatu na mne působil pan J. Drahoš dojmem tenisty, který si na tréninkové stěně osvojil dokonalou techniku úderů a po příchodu na hřiště je překvapen, že míček vracející se od soupeře kupodivu nectí zákon dopadu a odrazu a létá si nejen všemi směry, ale většinou právě těmi nejméně žádoucími.

Pan Horáček, sedící v první řadě, měl ve tváři od samého začátku frustrovaný výraz, připomínající trenéra Štěpánka na Australian Open v závěru posledního utkání jeho svěřence N. Djokoviče, ve kterém Srb dostal nakládačku 0:3. Dovolím si i pochybovat, že by se pan Horáček stal miliardářem, kdyby se měl ve Fortuně spoléhat jen na své sázky.

Teď uvedu věrný přepis stěžejní části debaty.​

-------------------------------------------

Prezident Zeman:" Pan Drahoš prohlásil, že naše parlamentní volby byly ovlivněny zahraničními rozvědkami a když se ho novináři zeptali, jaké má pro to důkazy, odpověděl, že žádné důkazy nemá. Nu a kromě toho BIS publikovala zprávu, že rovněž nemá žádné informace o tomto ovlivnění. Pane profesore, vy jste tímhle nedoloženým výrokem, fake news, chcete-li, urazil všechny ty, kdo šli k parlamentním volbám, protože jste z nich udělal manipulovatelnou masu zahraničními rozvědkami."

Profesor Drahoš: "Pane prezidente, kdybyste si četl zprávy BIS (jizlivý smích v sále), zjistil byste, že v těchto zprávách se jasně hovoří o takových věcech, kdyby...." (výkřiky nadšení v sále způsobují Drahošovo odmlčení, kterého využívá p. Zeman, za což je po domluvení od moderátora pokárán)

M. Zeman: "Pane Drahoši, já na rozdíl od Vás ( -nechte mne domluvit- volá p. Drahoš) dostávám zprávy BIS, zatímco Vy k nim nemáte přístup, takže nemůžete říkat, co se v nich mluví, (hluk v sále) ale to, že BIS vydala oficiální informaci, že vaše tvrzení je nepravdivé, to nemůžete popřít, protože to bylo veřejné sdělení a žádná tajná zpráva."(Bouřlivý potlesk)

J. Drahoš: "Pane prezidente, dostávat nějaké zprávy a číst je, je rozdíl. (Bouřlivá reakce v sále od Drahošových příznivců) Existují veřejné výroční zprávy BIS, kde se o tomhletom můžete dočíst, pokud je číst budete. Já Vás musím opravit. BIS neřekla, že J. Drahoš nemá pravdu. Ona pouze řekla, že nemá žádné jasné důka..., konkrétní důkazy. Kdyby je měla, musela by konat. (hluk v sále) To, že volby v řadě zemí byly ovlivněny zejména ruskými tajnými službami (hlasitě projevovaný souhlas v sále), to si člověk může přečíst nejenom v těchto zprávách. Takže pane prezidente, dostávat zprávy a číst je, je rozdíl."(frenetický potlesk v sále)

M. Zeman: "Zdá se, že pro mne je určitou výhodou opravdu Vás nechat dokončit. a příště už panu Vorlíčkovi vždy vyhovím. Pane profesore, jaký je rozdíl v tom, když BIS řekne, že nemá žádné informace, které by podporovaly vaše tvrzení, když Vy sám veřejně řeknete, že pro to nemáte žádné důkazy a na druhé straně matete veřejnost tímto tvrzením.(jásot v sále)

------------------------------

Je pravdou, že se na M. Zemanovi mnohem víc projevovalo stáří než na J. Drahošovi. Při debatě spočíval hluboko v křesle a když se na závěr postavil, vypadal jako napůl chromý lev. Jenomže pro výkon prezidentské funkce nemusí dohonit antilopu, ani bojovat o přízeň lvic. Prezident potřebuje pohotový, bystrý a zkušený mozek. Během včerejší diskuze Miloš Zeman opětovně dokázal, že ho vlastní a politiku dokonale ovládá.

Jestli jeho přirovnávám k sešlému lvu, tak jeho protikandidát působil natolik nepoliticky a nevýrazně, až mi připomínal šedou .... . Prst mi teď právě zůstal viset nad klávesnicí, jakoby nechtěl toho malého, čiperného a nadmíru plodného tvorečka urazit.

Autor: Štěpán Bicera | středa 24.1.2018 11:53 | karma článku: 38.91 | přečteno: 1430x

Další články blogera

Štěpán Bicera

Selské baroko. K22 Tři pohřby.

Pozoruji hospodskou pečlivě točící pivo a přemítám, proč Jednota, dokud ji hospoda patřila, nenabídla také vedle desítky i dvanáctku a polotmavé. Už se nese a vidím, že rozjásaný nemusí být jen obličej, ale i chůze.

2.2.2024 v 16:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K21 Nenahraditelné ztráty

Slunce se dotklo okrajem Svineckého lesa v místech, kde se říká Na Americe. Za pět minut se schová za špičkami stromů a po chvíli ho bude následovat i Večernice. Za spoustu let se nebeské představení téměř nezměnilo.

7.8.2023 v 7:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 20 Zanedbatelné ztráty

Ostře znějící výstřely nemohly být z brokovnice, ale nepřipomínaly ani rány z kulovnic. Zkusil jsem si vybavit střelbu ze samopalu vzor 58, ale od vojny už uteklo příliš času, aby se mi to povedlo. Manželce jsem namluvil,

17.11.2022 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 19 Přijde hic

Dvířka do dvora visela jen na horní skobě a při otevření hlasitě zaskřípala. Sténající pant jsem použil místo zvonku, ale ani po opakovaném zavrzání se Bašta neobjevil. Nezbylo, než na nevábně vyhlížející dvůr vstoupit.

23.4.2022 v 12:00 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 117 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 960 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1311

Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...