Štěpán Bicera

Jsem ruský novinář. Můžete vjet autem do lidí?

8. 03. 2017 12:04:48
Koncem února ve Stockholmu měli podobně navádět ruští novináři místní usedlíky, aby něco provedli. Podle švédských médií budou mít nepokoje, vyvolané zásahem policie vůči drogovému dealerovi, nemilou dohru pro Rusko.

Švédská stanice Radio 24 syv totiž z výtržností obviňují ruské novináře, kteří měli partám migrantů slíbit žold za řádění. Usedlík, který byl v reportáži jmenován jako Mohammed, měl říci švédské redaktorce "přišli k naší partě a za to, že něco provedeme, slibovali každému 400 švédských korun" (V přepočtu cca tisíc Kč). Dodal, že neví z jaké byli stanice, představili se však jako Rusové a mezi sebou mluvili řečí, jež tomu odpovídala. Pochybnosti, zda novináři byli skutečně Rusové, reportérka Knudsenová odmítla argumentem, že tihle usedlíci nemají žádný geopolitický rozhled.

Takže čtenář s geopolitickým rozhledem má uvěřit, že když se nějaký novinář představí nějakému Mohammedu jako Rus, aby ho vzápětí nabádal k trestnému činu, tak bez jakýchkoliv pochyb o Rusa půjde. K pousmání je i Mohammedovo tvrzení, že mezi sebou mluvili řečí, která tomu odpovídala. Pokud kdokoliv bez geopolitického rozhledu uslyší Čecha, Poláka, Bulhara, Slovince, Ukrajince, ale i občany všech posovětských republik, bude přesvědčen, že mluví řečí, která odpovídá ruštině.

Novinář Tomáš Lébr, který tento námět zpracoval pro MF Dnes, by měl mít nejen geopolitický rozhled, ale i rozum. Pokud nějaká švédská redaktorka uvede výpověď nějakého Mohammeda, MF Dnes, pokud nechce být bulvárem, by to nemělo stačit ke zveřejnění pod titulkem "Švédsko: "Rusové chtěli, ať něco vyvedeme". V článku se čtenář i dočte, že tento incident až příliš zapadá do scénáře ruské informační války, která se snaží vykreslit Evropu jako chaotické místo před rozpadem.

K evropskému chaosu nepotřebujeme Moskvu, ale bohatě si vystačíme vlastními silami. Obviňování Ruska z informační války až příliš připomíná křik poberty volajícího "chyťte zloděje". Od vítězství D. Trumpa média neustále osočují Rusko z kybernetické a informační války, aniž by však svá tvrzení doložila jediným důkazem.

Dělat ze všech muslimů teroristy se právem zavrhuje. Jde to až tak daleko, že pokud muslim s výkřikem sláva Alláhovi zavraždí kamionem desítky lidí, nesvádí to média na islám, ale většinou o tom píšou jako o činu duševně nemocného jedince.

Nezbývá než se ptát, proč se podobně nepostupuje i v případě Rusů. Pokud nějaký Mohammed obviní ruského novináře z navádění k trestnému činu, měla by případ nejdříve dostat k vyšetření švédská policie. Po ní soud a v případě odsouzení z iniciace výtržností by měla média napsat "šílený ruský novinář naváděl muslimy k výtržnostem" a ne to připisovat na vrub celému Rusku.

Autor: Štěpán Bicera | karma: 38.06 | přečteno: 1244 ×
Poslední články autora