Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Likvidace jednoho z nejvyšších představitelů nacizmu byla důležitá. Bylo to v době, kdy vítězství vůbec nebylo jisté. Němcům ukázalo, že jejich prohra je reálnou možností. Lidé, kteří byli za Heydrichiády povražděni, přispěli k vítězství stejně jako vojáci. Heydrichiáda vázala v tzv. protektorátu značné síly v době, kdy na východě probíhaly rozhodující boje.

Povraždění civilisté jdou na vrub jen a jen Němcům okupujícím naše území, nemůžou za ně odboj ani vláda v Londýně.

Vraždění civilistů nemůže a nemohlo být odpovědí za likvidaci ozbrojeného okupanta a válečného zločince.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za skvělý článek, jeden z nejlepších, který byl v poslední době ohledně atentátu sepsán. Dozvěděl jsem se z něho mnoho doposud neznámých informací, je vidět, že autor věnoval několik let studiu historických pramenů. Klobouk dolů, já bych to nedal, úplně by mě to vyčerpalo.

2 0
možnosti

Spojenci nás nechali na pospas Kremlu až po volbách v květnu 1946, kdy zvítězili komunisti a pak po odmítnutí nabídky hospodářské pomoci tzv. Marshallova plánu r. 1947, kdy komunisti, socdemáci a i ministr J. Masaryk se podřídili přání Stalina. Tím jsme se stali loutkou Moskvy. Bohužel.

9 0
možnosti

J89i70r51i 25V61r83a78b55e80c

27. 5. 2017 14:52

No je to taky jako s tým povstáním v Praze PO skončení 2ww . Mnoho mrtvých na nic.

3 5
možnosti

Moje rec.

Josef Smrkovsky to prej chtel v osmasedesatym vysvetlit, ale byl normalizacne umlcen.

2 2
možnosti

Úžasný příběh, ve kterém je všechno ! Podivné postavení E.Beneše v Londýně, kterému je vytýkána nečinnost národa s přisluhovačstvím - viz. francouzský odboj. Pak ony pocity střelce - pohled do očí Heydrichovi se zaseklým samopalem. Totální nadutost nacisty - místo aby ujel - naopak pokyn k zastavení a střelba. Chaos, střelec prchá na kole - český mlékař veze Heydricha do nemocnice ! Kolo pak vystaveno ve výkladní skříni - Jidášové si přicházejí pro miliony Říšských marek ! Pak poslední kulka pro sebe - pro vlast ! Přicházejí Komunisté - Pryč s Vlastenci - Internacionalisté na scénu ! Kdo přišel ze Západu - RAF - Do basy ! Jak zejména dnes, ti úžasní lidé, jejich vlastnosti - Ve společnosti chybí ! Obrovská úcta k nim . Jsme Češi, nikdy se nevzdáme ! ... :-)

6 0
možnosti
Foto

odvahu si nosí jistí jedinci v genech. Mnozí právě kvůli statečnosti umřou dřív, než geny předají potomkům. U jiných společnost už od jeslí jejich odvážné rozpoložení sráží a otupují, pokračuje v tom škola a potom policie a potom není divu, že statečnost je vskutku vzácný dar.

1 0
možnosti

Kazdopadne za jednoho mrtveho Reichsprotektora zaplatili zivotem tisice Cechu. President v demisi si to dobre vymyslel.

3 5
možnosti
Foto

Rv A ten ,,chudák protektor" nejen chystal, ale i se podílel(!) na osudech pro miliony, a nejen Čechů, ale i Židů, i jiných národů, že. A za vše mohl, dle Vás a Vám podobných, ,,nějakej" BenešRv

5 0
možnosti
Foto

Je ,,lehké" zpracovávat dějiny. Obzvláště pak pod prizmatem pozdějších let. A navíc do nich zahrnout události poválečné. Tudíž, vždy bude ,,leccos" zpracováváno více či méně účelově dle té či oné doby, kdy se tato ,,díla" vyprodukují. Jedno je však nesporné. Náš zafhraniční i domácí odboj měl, přes všechny oběti, smysl! Naši letci v BoB, i naši parašutisté odvedli ve své době ,,svůj" nezastupitelný podíl k zachování kontinuity NAŠÍ VLASTIR^![>-](ofic.uznání naší exil. vlády jako vlády, treprezentující ČSR!).

4 0
možnosti
Foto

Nepopírám co tvrdíte. Šlo mi o postoj domácího odboje, o projevech Háchy a českých politiků jsem raději ani nepsal. Nežil jsem v té době, ale jsem přesvědčen, že většina Čechů přijala protektorát stejně jako o pár let Vítězný únor a vše co po něm následovalo. Hrstka organizovala odboj za války podobně jako chartisti za komunistů. Většina národa si myslela svoje jako vždy. O Vítězném listopadu přijela dcera z VŠE do rodného města vylepovat plakáty s informací o co studentům jde a jen co je upevnila na vývěsní plochy, lidé je strhávali a někteří i nadávali. Změnu chtěli, ale spíš jen kosmetickou a ne tak radikální.

2 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS