Pozdravuj tam dole ODS

Cokoliv nového Sobotka udělá, to jeho partaj sráží níž a níž. Osočování Babiše, podání demise vlády, zrušení demise, odvolání ministra financí, útok na tchyni Rusňáka. Naposledy i vyškrtnutí Zimoly z jihočeské kandidátky.

Nečekaně jednotný a sveřepý odpor jihočeské organizace ČSSD způsobil, že poslední rozhodnutí zastiňuje všechny dosavadní Sobotkovy přešlapy. Nedávným sjezdem potvrzený předseda  znovu řeší dilema. Odvolat, co před několika dny s okázalou rázností rozhodl a vypadat jako slaboch? Nebo silácky přehlížet jihočeskou revoltu a riskovat, že na rozdíl od něj uskuteční, čím zatím jen vyhrožují? 

Jižní Čechy byly odjakživa pevnou baštou sociální demokracie. V případě, že si Sobotka bude stát za svým rozhodnutím, nehrozí jeho partaji jen ztráta desítek tisíc hlasů. Nic není tak zničující pro pověst strany, jako vnitřní rozbroje a hádky. Zejména budou-li dotaženy do takové krajnosti, jakým je solidární odstoupení všech kandidátů a založení nové strany.

Sobotka si může vzpomenout na Sarajevský puč, který Klause neodstranil, ale naopak posílil. Jenomže, co platí pro Joba,.........

Současný předseda je pro ČSSD doslova hrobařem. Jenomže stejnou pohromou byli pro sociální demokracii i delegáti nedávného sjezdu. Měli šanci se Sobotky zbavit, udělali však pravý opak. Uvědomili si, jak dopadají jeho oponenti a upřednostnili vlastní kariéru.

Zbývá jen zamávat šátečkem a směrem k padající ČSSD zavolat: "Pozdravujte tam na dně ODS".

Autor: Štěpán Bicera | úterý 23.5.2017 8:18 | karma článku: 35,72 | přečteno: 1059x