Ti od bílého vraha

Tak Jihoafričané pokřikovali na rodinu Radovana Krejčíře po jeho odsouzení na pětatřicet let vězení za zosnování vražd. Vyšetřováni kvůli praní špinavých peněz byla i jeho rodina, která tam přišla o veškerý majetek. 

V JAR je ani černoši nemohli vystát a tak se manželka se synem vrátili se domů. Nejenže na ně v Česku nikdo nepokřikuje, ale ani se jich nikdo neptá, kde vzali a vezmou 16 milionů na polovinu luxusního domu v pražské Hostivaři. Před uzavřením smlouvy složili 3 miliony. Nikdo se nepídil po tom, odkud peníze pochází. Na zbylých bezmála 14 milionů jim banka poskytla úvěr a ani ta se neptala, jak ho chtějí do tří let splatit, když v Česku v ničem nepodnikají.

Krejčířovi vědí, že v "civilizované" domovině, na rozdíl od zaostalé JAR, se jich nikdo na původ peněz ptát nebude. I kdyby se "šťoural" našel, před zákonem jeho důkazy neobstojí. Protože v Česku, na rozdíl od černé Jihoafrické republiky, se mohou bez nejmenších obav vlastnit miliardové majetky, aniž by jim odpovídala čísla na daňových přiznáních.

Přes dvacet let politické strany slibují voličům zákon na prověření původu podezřelého majetku. Zákon měl v plánu i Sobotka. Záměr nechal zakomponovat i do koaliční smlouvy. Rychle však pochopil, že lepší je čtyři roky ztrácet čas nasazováním na koaličního partnera, než protlačovat zákon, který by jemu a všem kumpánům zkomplikoval život.

 

Autor: Štěpán Bicera | úterý 27.6.2017 8:04 | karma článku: 32,51 | přečteno: 895x