Dosud nejlepší vláda padla

Během vládnutí neřešila zlodějské kauzy. Dosáhla přebytkového rozpočtu. Státní kasa je zdravá. Konjunkturou to nebude. ČSSD i KDU v časech hojnosti vládnuly a státní dluh jim rostl, zatímco stranické kasy přetékaly penězi. 

Příčinou současného úspěchu bude hnutí ANO. Jeho ministři neinklinují jako jejich předchůdci k předražování vládních zakázek, které bývaly, jak aspoň naznačují mnohé pod koberec zametené kauzy, významným zdrojem příjmu politických stran a nezanedbatelnou provizí pro zúčastněné aktéry.

V dnešním poctivém, hnutím ANO přísně sledovaném prostředí, si nedovolí nelegálnosti ani ministři ostatních koaličních stran. Strach dostaly i velké firmy napojené na ministerstva, od kterých za všimné získávaly notně předražené státní zakázky. Ty je potom, za příslušnou "odměnu", drobily firmám pod nimi a ty zase dál a ty zase dál, dokud cena zakázky nepoklesla k sumě, za kterou se ještě dala realizovat.

Hnutí ANO tomu udělalo přítrž a začalo se proto zajídat všem politickým stranám bez rozdílu. Hrozí se představy, kterou naznačují předvolební preference. Tuší, že po podzimních volbách bude ještě hůř. Pokud se stane p. Babiš premiérem, obsadí svými lidmi ministerstvo vnitra a začnou se vytahovat pod koberec zametené kauzy.

Jako premiér bude mít i příležitost dokázat, že se stát dá skutečně vést jako firma. S dodavatelskými firmami nedojednávat úplatky z předem nafouknutých cen, ale tlačit je k cenám co nejnižším. Se zájemci o nákup státního majetku, netlačit cenu co nejníž, aby zbyla pořádná suma na úplatek, ale prodat co nejdráž. 

Do politiky míří vesměs lidé toužící po zbohatnutí. Pokud se v některé straně objeví poctivý člen, toužící klást oběti na oltář vlasti, na kandidátku se buď nedostane, nebo je na nevolitelné místě. Nečekaně zpoctivělého poslance by se zbavit uměly. Poslaly by ho do Bruselu, nebo našly jinou "trafiku".

Zabránit vstupu nových, poctivých stran však nedokážou. Po čtyřech letech  "stará garda" pochopila, že hnutí ANO komplicem jejich zlodějen nebude. Co však provést se hnutím, které brání zlodějnám a jehož obliba roste? Pošpinit a zdiskreditovat jeho lídra. Jako ministr nic neukradl. Naopak posílá svůj plat na dobročinné účely. Tak se začnou sociální demokrati a jejich přítelíčkové hrabat v  minulosti. STB nezabere. Stejně tak dopadne Čapí hnízdo. Začnou se proto vrtat v Babišově podnikání. K soudu s tím nemohou, protože je prováděné v mezích zákona. Tak aspoň kriminalizují zcela přirozenou snahu po co největším zisku, vlastní každému podnikateli.

Místo zametení před vlastním notně špinavým prahem, zaplaví voliče náznaky a narážkami. Na své straně mají kumpány v zákulisí, mající dost peněz na rozpoutání halasné, mediální kampaně k pošpinění  lídra hnutí ANO. Stokrát opakují lži s nadějí, že se v myslích voličů stanou pravdou. 

Pro případ, že i přesto hnutí ANO ve volbách zvítězí, je garda starých partají připravena nechat ho ve štychu. Proč se také hrnout do vládnutí, které s hnutí ANO bude jen o pouhopouhou "obětí" vlasti za oficiální mzdu dosud chápanou jako kapesné a nejen stranická kasa, ale i vlastní konto bude "ošizené" o ty podstatné příjmy. 

Sobotka doufá, že občan Babiš bude dělat na voliče menší dojem, než úspěšný ministr financí. Proto podal demisi, ačkoliv byl díky hnutí ANO premiérem první spořádané vlády bez kauz a afér. S kumpány je připraven kydat na lídra ANO další a další špínu. Ministr Chovanec na něj dokonce nalíčil "štěnici" a nikdo nešetří, jak je možné, notabene v právním státě, tajně bez vážné příčiny někoho nahrávat a odposlechy zveřejňovat.

Až půjdeme na podzim k urnám, nebudeme jen volit poslance. Svým rozhodnutím složíme test IQ. Pokud díky našim hlasům hnutí ANO výrazně zvítězí, dáme najevo všem, kteří politiku chápou jako zdroj nekalých příjmů, že český volič zmoudřel. Že už to není ten ňouma, co si po svržení KSČ myslel, že sám od sebe nastane ráj a že všichni jeho rodáci jsou stejní poctivci, jakým je on sám

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 4.5.2017 11:16 | karma článku: 26,14 | přečteno: 669x