Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blíží se 3. světová

Podle průzkumu firmy YouGov, dvě třetiny lidí si myslí, že 3. světová válka je na dohled. Ještě víc dotázaných pokládá Rusko za vojenskou hrozbu. Chytře cílené otázky mohly posloužit dojmu, že Rusko chce rozpoutat válku.

Ptali se lidí v Británii, Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku, Německu, Francii a USA. S jakými odpověďmi by se marketingová firma YouGov setkala, zeptat se "bojíte se USA?", třeba občanů Kaliningradu, kteří teď budou americkými tanky doslova obleženi.

Průzkum renomované agentury zapadá do současného protiruského tažení. Vlády Západu v čele s USA se dnes chovají k Rusku mnohem hůř, než se před osmdesáti lety jejich předchůdci stavěli vůči hitlerovskému Německu. Hitler přitom otevřeně hřímal Drang nach Osten a Německo prohlašoval za přelidněné.

Dnes tam žije 227 obyvatel na km2. Naproti tomu v Rusku žije na stejné ploše necelých devět lidí. Těžko ho lze podezírat, že by riskovalo prohru ve válce kvůli rozšíření už tak ohromného území. Na rozdíl od vybrakované Evropy má i nadbytek surovin. Co by Rusko získalo obsazením Evropy, kde si ve většině zemí lidé zvykli žít "nad poměry" a politici ve snaze si udržet náklonost voličů, už i tak děsivé státní schodky každoročně prohlubují? Vedle dluhů by si Rusko na krk pověsilo i dvacet pět milionů nezaměstnaných a s nimi miliony nezaměstnatelných, jejichž ruce nedokážou nic jiného, než se natáhnout pro všemožné podpory.

Při pohledu na http://www.tranquileye.com/clock/ bylo na světě v tu chvíli cca 7,34 miliardy lidí. K dispozici měli  8, 5 miliard hektarů obdělatelné půdy. Zhruba každou vteřinu jeden občan přibyde a každou půlminutu jeden hektar zmizí. Podobným tempem ubývají zásoby ropy a dalších strategických surovin.

Co nastane za nějakých padesát let, kdy na tranquileye.com naskočí počet 9 mld. lidí a daleko nižší číslo u hektarů nepostačí k jejich uživení? Kdy se vyčerpají ložiska strategických surovin? 

Rusko má hektary i suroviny a za padesát let by mohlo zastínit USA. Není to ten pravý důvod k jeho očerňování?

Kdo chce psa bít, hůl si najde. Když Hitler potřeboval napadnout Polsko, 31.8. 1939 převlékl německé vojáky do polských uniforem, napadl vysílačku Gliwice a omluvu k útoku si sám před světem vytvořil..

Když potřebovali šéfové USA schválení Senátu k vojenskému zásahu proti Kuvajtu, před Kongres USA předstoupila patnáctiletá dívka, která popisovala hrůzný zážitek z porodnice, kde měla pracovat jako zdravotní sestra. Měli tam vtrhnout iráčtí vojáci a zabíjet novorozence v inkubátorech. Svědectví výrazně změnilo veřejné mínění a představitelé Senátu řekli ano vojenskému zásahu. Co na tom, že časem vyšlo najevo, že dívka je dcerou kuvajtského ambasadora a v době obsazení v Kuvajtu vůbec nebyla, ale byla v USA školena experty z public relations.

O vysoké politice si iluze dělat nelze. Pokud politik přesvědčuje vlastníky k prodeji téměř bezcenných mokřadů, jen hloupí se radují, že se jich výhodně zbavili. Chytří si louky nechají a když vyjde najevo, že tudy má vést dálnice, prodají je mnohonásobně dráž. Dá se to zevšeobecnit na zásadu "jakmile shora lidi vší silou někam tlačí, je třeba se tomu apriori vzepřít, i když prozatím argument chybí. Časem se určitě objeví a dá za pravdu.

Pokud by mně položili otázku, zda se bojím Ruska, odpovím: "mám strach, aby se to se sankcemi vůči němu nepřehnalo". Aby se postupně nedostalo Rusko do situace, kde je teď Afrika. Dálnému východu Západ pomohl a na černý kontinent zapomněl. Ten se mezitím propadl do relativní bídy, hladomorů a nekonečných válek. Kam vede markantní prohloubení rozdílů v životní úrovni vidíme v přívalu migrantů, táhnoucích za lepším na sever.

V posledních letech začala EU, pod nátlakem USA, Rusko izolovat od vyspělejšího světa. Tlačit kohokoli do kouta, dobré není. Nemá-li jiné východisko, tak se i zajíc pere.

 

 

Autor: Štěpán Bicera | středa 11.1.2017 11:57 | karma článku: 30,65 | přečteno: 857x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko. K22 Tři pohřby.

Pozoruji hospodskou pečlivě točící pivo a přemítám, proč Jednota, dokud ji hospoda patřila, nenabídla také vedle desítky i dvanáctku a polotmavé. Už se nese a vidím, že rozjásaný nemusí být jen obličej, ale i chůze.

2.2.2024 v 16:16 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K21 Nenahraditelné ztráty

Slunce se dotklo okrajem Svineckého lesa v místech, kde se říká Na Americe. Za pět minut se schová za špičkami stromů a po chvíli ho bude následovat i Večernice. Za spoustu let se nebeské představení téměř nezměnilo.

7.8.2023 v 7:47 | Karma: 0 | Přečteno: 43x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 20 Zanedbatelné ztráty

Ostře znějící výstřely nemohly být z brokovnice, ale nepřipomínaly ani rány z kulovnic. Zkusil jsem si vybavit střelbu ze samopalu vzor 58, ale od vojny už uteklo příliš času, aby se mi to povedlo. Manželce jsem namluvil,

17.11.2022 v 13:27 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 19 Přijde hic

Dvířka do dvora visela jen na horní skobě a při otevření hlasitě zaskřípala. Sténající pant jsem použil místo zvonku, ale ani po opakovaném zavrzání se Bašta neobjevil. Nezbylo, než na nevábně vyhlížející dvůr vstoupit.

23.4.2022 v 12:00 | Karma: 3,11 | Přečteno: 118x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K18 Špitál

Šipka s nápisem onkologie nás zavedla ke vchodu do nevábně vypadajícího pavilonu, kolem kterého byly o zeď opřené tyče s cedulkami "pozor, padá omítka". Jakmile jsme vešli do vestibulu, Kubík vyvalil oči na pacientku v županu.

20.1.2022 v 13:38 | Karma: 0 | Přečteno: 132x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik