Opravdu máme, co jsme chtěli?

24. 11. 2016 16:20:03
Bezesporu žijeme důstojněji. Bez obav vyjadřujeme svůj názor. Můžeme vycestovat, aniž bychom museli podstupovat ponižující rituál spojený se žádostí o vízum. Při přejezdu hranic se nemusíme bát celních a pasových kontrol.

Není třeba, krom suvenýrů, z cest nic přivážet, protože je tu ke koupi stejné zboží jako v okolních zemích a za podobné ceny. V hypermarketech se regály prohýbají pod spoustou zboží rozmanitého sortimentu.

Dá se to nazvat vyšší životní úrovní?

Za mého mládí se nenakupovalo v nákupních centrech, ale v malých prodejnách. Do Potravin dodával pečivo ten samý pekař, který ho ještě do padesátých let nabízel ve svém Pekařství. Na řízky porcoval flákotu v obchodě Maso a uzeniny ten samý řezník, kterému na tom samém místě patřilo dříve Řeznictví. Na kvalitě bylo poznat, že prvorepublikoví řemeslníci měli až do morku kostí vštípenou cechovní hrdost a za nekvalitu by se styděli.

Cítím vůni čerstvě upečeného chleba lišovského pekaře Zemana. Byl naskládaný v regálech v průjezdu. Nevadilo, že kolem pobíhal pes, protahovaly se kočky a o pár metrů dál se na dvorku pelešily slepice. Jeho rohlíky nebyly "gumové", ale chřupaly i pár hodin po vytažení z pece. Chleba měl horní kůrku ozdobenou křížkem. Byla překrásně popraskaná a ta spodní byla bohatě pomoučená. V Potravinách sice nebyl tak bohatý výběr jako dnes, zboží však bylo bez konzervantů, stabilizátorů, emulgátorů, regulátorů kyselosti nebo umělých barviv.

Kvalitního masa bylo tehdy málo a bez fronty se koupit nedalo. Chutnalo však jako maso a po upečení se nesmrsknulo na polovic. Na talíři bývalo jen v neděli a v pondělí, kdy se dojídalo, co zbylo. Po vepřoknedlozélo byla den nato míchanice. Pochoutkou byl i chutný a šťavnatý točený koňský salám, kilo za 12 korun. V hospodách se čepovalo pivo, které bylo tak chuťově husté, že se dalo "kousat" a ne chemická napodobenina. Pěna na něm připomínala šlehačku a nespadla krátce po načepování.

Zelenina se kupovala od jara do podzimu u Bulharů. V naší čtvrti byli čtyři a pěstovali všechno, od ředkviček až po rajčata. Dokonce i kyselé zelí se u nich dalo koupit. Všechno čerstvé, bez lepkavého povlaku z insekticidů, herbicidů, či fungicidů. Jižní ovoce bylo tehdy k mání jen před vánočními svátky a nákup se bez obvyklé fronty neobešel. Vitamíny z citrusů nám nahrazovaly kompoty, které se během léta a podzimu řadily ve špajzu do různobarevných šárů.

Boty se kupovaly v prodejně Obuv, které se i roky po zestátnění jinak než Baťa neřeklo. Až na galoše, bačkory a holinky byly boty vyrobeny z kůže a vydržely roky. Muselo se však o ně pečovat. Po poobědní nedělní pohádce v rozhlase, líbezně vyprávěné herečkou Naskovou, jsme zasedli na schodišti k hromadě bot. Kartáčovaly se, voskovaly a leštily. Poškozené boty se nevyhazovaly, ale donesly k ševci, který je opravil.

V Budějcích byly dva obchodní domy. Mezi Malší a Žižkovým náměstím byl Vltavan, kterému se říkalo podle jeho zakladatelů Broukababka, zkráceně Broukárna. Čtyři patra měl zaplněná spotřebním zbožím a v pátém byly kanceláře, kde pracovala maminka jako účetní. Přešla tam krátce po Únoru od Bati. Protože tehdy nebyla žádná mateřská a podobné vymoženosti, zůstala doma po porodu jen pár dní a tak mne babička v kočárku vozila několikrát denně k "Baťům" k nakojení. Ve Zlíně se naučila mimo jiné i spravovat punčochy a tak jsme doma měli kolečko na vypnutí silonky a háčkovací jehlu, se kterou uměla spravit puštěná očka.

Ani šaty se nevyhazovaly jako dnes. Dokud to šlo, záplatovaly se, nebo se přešívaly. Vydržely dlouho, protože se nosily jen svátečně. Většinu času jsme byli navléklí v teplákách. Na nohou jsme nosili v létě sandály a v zimě komisky. Pralo se na valše v trokách. Ložní prádlo se bělilo na trávnících a potom se vezlo na mandl.

Aut bylo tehdy málo. Hodně se chodilo pěšky, nebo se jezdilo na kole. Bicykl bylo možné opřít o strom na kraji lesa, nebo v příkopu silnice a nebáli jsme se, že by ho někdo ukradl. Telefon v bytě byl tehdy vzácně. Když bylo třeba zavolat doktora, muselo se k veřejnému nebo do vrátnice nějakého podniku.

Příbuzní se pravidelně navštěvovali vlakem nebo autobusem. Zprávy, které nepočkaly, se sdělovaly dopisy. Lidé měli k sobě bez mobilů a aut mnohem blíž než dnes. Cítili k sobě a hlavně ke vzděláným mnohem větší úctu. Pan doktor, učitel nebo stavitel se zdravil smeknutím na dálku, třeba i z druhé strany ulice. Projevený respekt možná míval pro zdraveného větší cenu, než dnes bůhvíjak vysoký plat doprovázený pohrdáním okolí. Pracovalo se 8 hodin denně od pondělí do soboty a nezdálo se, že by lidem nedostatek volného času vadil. Děti cítili k učitelům respekt. Pokud se ve třídě vyskytl lump, nebyl v očích spolužáků hrdinou.

Příroda byla mnohem zdravější nežli dnes. Šlo-li se zkratkou přes louku či pole často zpod nohou vyběhl zajíc nebo vyplašené hejno koroptví. Po rybnících plavala hejna kachen a lysek. Všechna zvěř snášela vajíčka, vrhala mladé a na rozdíl od dneška se zdárně množila i na vzdory početným mysliveckým výřadům.

V době žní jsme se schovávali do mandlíků, kde nám ze snopů za krk padali všemožní broučci a pavouci. Pole byla navrtána žížalami. Strniště žila kovaříky, stonožkami, beruškami a jiným pro mne neznámým hmyzem. Louky voněly pestrým kvítím a nad nimi poletovali rozliční motýli mnoha barev a tvarů. V rybníkách a řekách byla čistá voda, ve které se dalo koupat bez obav z alergické vyrážky. Byla plná ryb, raků a žab. Na potopených větvích se daly najít larvy chrostíků, na které se chytaly ryby.

Ve srovnání s dneškem se žilo klidněji. Lidé měli přibližně stejné výdělky a nezdálo se, že by to někomu vadilo. Otec třeba byl ředitelem velkého podniku se 4 tisíci zaměstnanci a plat měl nižší než dělník v lakovně, který měl na rozdíl od něj placené přesčasy. Přesto pro "svůj" podnik obětoval téměř veškerý čas. V pracovní dny se domů vracel pozdě večer a v neděli se připravoval na pondělní poradu. I bez "ředitelského" platu svou práci, dělníky i podnik miloval. Pamatuji, že se často po večeři zvednul a šel si popovídat s lidmi na odpolední směně.

Práce byla nedílnou součástí života a nikdo se nemusel bát, že o zaměstnání přijde. Pracovní úřady nebyly třeba. Nebyly ani sociální úřady, i když, měřeno dnešním metrem, nuzní jsme byli všichni. Bez bohatých však neexistují chudí, stejně jako bez plusu není mínus a bez tepla není chlad.

Dnes mají lidé všechno, na co si jen vzpomenou a přesto brblají a tváří se nespokojeně. Nadávají na poměry a přitom si auty jezdí pro finanční podpory. Poctivá práce mnoha lidem smrdí. Nejraději by se "zašili" na úřadě, kde by brali peníze, aniž by museli máknout. Tak, jak roste počet rádoby vzdělaných, dochází ke zprofanování nejen maturit, ale i vysokoškolských titulů.

Lidé na sebe z mnoha různých příčin nevraží. Příroda pozvolna chřadne a ztrácí schopnost reprodukce. Jsme frustrováni vnucovanými modely chování a vztahů, které nejsou přirozené a proto jsou nám cizí.

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 24.11.2016 16:20 | karma článku: 32.75 | přečteno: 857x

Další články blogera

Štěpán Bicera

Selské baroko. K22 Tři pohřby.

Pozoruji hospodskou pečlivě točící pivo a přemítám, proč Jednota, dokud ji hospoda patřila, nenabídla také vedle desítky i dvanáctku a polotmavé. Už se nese a vidím, že rozjásaný nemusí být jen obličej, ale i chůze.

2.2.2024 v 16:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K21 Nenahraditelné ztráty

Slunce se dotklo okrajem Svineckého lesa v místech, kde se říká Na Americe. Za pět minut se schová za špičkami stromů a po chvíli ho bude následovat i Večernice. Za spoustu let se nebeské představení téměř nezměnilo.

7.8.2023 v 7:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 20 Zanedbatelné ztráty

Ostře znějící výstřely nemohly být z brokovnice, ale nepřipomínaly ani rány z kulovnic. Zkusil jsem si vybavit střelbu ze samopalu vzor 58, ale od vojny už uteklo příliš času, aby se mi to povedlo. Manželce jsem namluvil,

17.11.2022 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 19 Přijde hic

Dvířka do dvora visela jen na horní skobě a při otevření hlasitě zaskřípala. Sténající pant jsem použil místo zvonku, ale ani po opakovaném zavrzání se Bašta neobjevil. Nezbylo, než na nevábně vyhlížející dvůr vstoupit.

23.4.2022 v 12:00 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 117 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 250 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 427 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 590 | Diskuse
Počet článků 960 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1311

Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...